VORES HISTORIE

Fiskerne i Gilleleje har brygget øl derhjemme i umindelige tider. I 1904 åbnedes imidlertid et egentligt kommercielt bryggeri i den bygning på Gilleleje Hovedgade nr. 13, som endnu ligger der. 

 

Det var mest alkoholsvage hvidtølstyper som blev brygget der. Hvidtøl er en gul eller brun øltype med under 2,25% alkohol. Hvidtøl var indtil midten af 1800-tallet stort set eneste øltype i Danmark, bortset fra importeret øl – tysk øl – der var kendt for at være stærkere.

Øllet blev solgt i 5 liters flasker med patentprop sat i en træramme (det såkaldte "stakitøl"). Efter Waldemar Bjørnsens død i 1920 lukkede bryggeriet.

Men nu er begrebet "Gilleleje Bryg" genopstået på initiativ af Superbrugsen i Gilleleje. I første omgang i samarbejde med Herslev Bryghus men på sigt vil brygningen i selve Gilleleje blive genoptaget - og det skal ikke bare være hvidtøl der skal produceres.

Gilleleje Bryggeri, Gilleleje Hovedgade 13, i 1904.

Fra venstre (de tre ved bryggeriets mur):

Bryggeriejer Waldemar Bjørnsen med mørk vest, Aksel Bjørn Petersen og Købmand Lauritz Ferdinand Petersen