VORES HISTORIE
Fiskerne i Gilleleje har brygget øl derhjemme i umindelige tider. I 1904 åbnedes imidlertid et egentligt kommercielt bryggeri i den bygning på Gilleleje Hovedgade nr. 13, som endnu ligger der.
Det var mest alkoholsvage hvidtølstyper som blev brygget der. Hvidtøl er en gul eller brun øltype med under 2,25% alkohol. Hvidtøl var indtil midten af 1800-tallet stort set eneste øltype i Danmark, bortset fra importeret øl – tysk øl – der var kendt for at være stærkere.
Øllet blev solgt i 5 liters flasker med patentprop sat i en træramme (det såkaldte "stakitøl"). Efter Waldemar Bjørnsens død i 1920 lukkede bryggeriet.
Men nu er begrebet "Gilleleje Bryg" genopstået på initiativ af Superbrugsen i Gilleleje. I første omgang i samarbejde med Herslev Bryghus men på sigt vil brygningen i selve Gilleleje blive genoptaget - og det skal ikke bare være hvidtøl der skal produceres.
Gilleleje Bryggeri, Gilleleje Hovedgade 13, i 1904.
Fra venstre (de tre ved bryggeriets mur):
Bryggeriejer Waldemar Bjørnsen med mørk vest, Aksel Bjørn Petersen og Købmand Lauritz Ferdinand Petersen